معنا مانومتر و کاربرد های آن
در زمینه های گوناگون و سیستم های مختلف، اینکه بدانیم میزان فشار کنونی سیال چقدر است اهمیت به سزایی دارد. سیستم هایی مانند آبرسانی و گاز شهری و فضای آزمایشگاهی جهت گارانتی امنیت قسمت ها و افزایش طول عمر عملیاتی آنها نیازمند هستند میزان فشار را به طور مستمر بسنجند که ابزاری به اسم مانومتر عهده دار این وظیفه است و با سنجیدن فشار سیال می تواند این نیاز را رفع کند.
مانومتر چگونه فعالیت می کند
یکی از بخش های تجهیزات اندازه گیری فشار ، مانومتر است که اکثر مواقع چگالی معلوم یک ماده را در داخل خود مشخص کرده و عکس العمل آن به فشار سیال را مقایسه می کند تا شرایط محیطی را بررسی کند. ماده داخلی گفته شده اغلب از جنس جیوه است که در یک لوله uشکل ریخته می شود و از این طریق فشار اندازه گیری می شود.
یک سمت لوله uشکل رها و طرف دیگر آن به یک منبع گاز متصل می شود. اندازه فشار جیوه درون لوله نسبت به فشار درون منبع اندازه گیری می شود که می توان آن را با هوای عادی شبیه سازی کرد و با یک اتمسفر یکسان دانست.اگر فشار منبع کمتر از فشار جیوه باشد، جیوه داخل لوله پایین می رود و این گونه می توان فشار سیال را مشخص کرد.
کاربردها مختلف مانومتر
همانطور که گفته شد مانومتر می تواند میزان فشار در سیستم های خانگی را مشخص کند علاوه بر این می تواند ارتفاع از سطح دریا را به کمک تعیین فشار کنونی هوا اندازه بگیرد. در حوزه صنایع موشکی و ماهواره ها که نیاز دارند فشار متناسب با ارتفاع اندازه گرفته شود کاربرد دارند. همچنین این وسیله قادر است جریان سیال را با کمک اثر ونتوری و ارتباط آن با فشار را بسنجد و در آخر در فعالیت های زیردریایی و کشتیرانی می تواند عمق را اندازه بگیرد.
انواع مختلف مانومترها
به طور کلی می توان مانومتر ها را به پنج دسته کلی تقسیم کرد:
دسته اول نوع uشکل است که از جمله متداول ترین مدل ها محسوب می شود که یک طرف آن آزاد است و طرف دیگر آن به مخزن متصل می شود. داخل آن مایی از جنس آب یا جیوه قرار دارد که بر اساس تفاوت آن دو طرف u می توان فشار را مشخص و اندازه گیری کرد.
دسته دوم نوع مورب است که مانند فشار سنج های عادی هستند با این تفاوت که یکی از لوله های آن حالت مورب دارد و با افزایش پیدا کردن فشار، مایع در این لوله مورب به طرف بالا هدایت می شود و از این رو مقدار تفاوت فشار تعیین می شود. دقت این نوع از مانومترها در فشار های کم بسیار بالا است و در اغلب موارد برای اهداف آزمایشگاهی مصرف می شود.
دسته سوم میکرومانومتر ها هستند که یکی از مهم ترین مزیت های آن اندازه کوچک و قابل حمل بودن آن است. مانند نوع مورب در فشار های کم دقت بالایی دارند و قادر هستند یک یا دو مخزن برای اندازه گرفتن فشار داشته باشند.
در دسته چهارم که پیزومتر نام دارد، ابزاری بسیار ساده که برای اندازه گیری فشار سیالات و فشار نسبی با مقدار های کم در آزمایشگاه ها کاربرد دارد. این نوع به لحاظ عملکرد مانند uشکل عمل می کنند. با این وجود نمی توان از آنها برای سنجش فشار نسبی منفی استفاده کرد.
و اما در دسته اخر که بارومتر یا مانومترهای مخزنی نام دارد برای اندازه گیری فشار جو استفاده می شود. تغییرات فشار هوا می تواند باعث تغییرات آب و هوایی شود و با استفاده از بارومتر می توان این تغییرات را تحت نظر داشت.